Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2010

Tioman Island

Tetiba je kaki I terasa gatal nak main air laut kat Tioman. Haaa..kau dah nak dekat setahun tak jejak kaki ke situ. Kalau tidak, sebelum bulan 5 dah planning nak vacation, cuti-cuti malaysia gitu kan. Bulan 5 kat Malaysia ni dah macam summer time. Bulan 9 ke atas like winter.




Tengok gambar kat atas ni, memang sejuk je mata memandang. View is taken from Panuba Inn, one of the resort in Tioman. It has a private beach, tapi bukan luas sangat tempat dia macam Berjaya Tioman tu yang ada golf course lagi. Below view is taken from  the cafe. Nice isn't it??

Pulau Tioman ni memang umum tahu one of the best holiday destination in Malaysia. Tak kira, family yang ada anak-anak kecil, scuba-divers, or even honeymooners would love this island. Kat Tioman ni boleh scuba diving, round island trip, snorkeling, jungle trekking and spa pun ada. Tapi kalau suruh pegi jungle trekking lagi, no way Jose! Tak larat dah last year is enough. Dah lah pakai selipar je kan sebab tak ada planning nak junggle tr…

Today's Outing: Sunway Pyramid

Hari ni teman my sis pegi cari barang-barang untuk wedding dia next month. We went to Sunway Pyramid. My mom and my youngest sister also joined in. Ajak my brother dia dilanda kemalasan pulak, tapi sempat lagi pesan McD. My small boy tak habis-habis hungry pepeyut (perut dalam bahasa dia) McD. All the way, asyik McD je dia sebut. Memang tensi mama dengar.





Nasib baik masa sampai tak de lama sangat nak cari parking. Terus pegi McD, nak bagi my small boy senyap. Kalau tidak, muka ketat je dia nanti plus buat perangai. We went to Jusco, Parkson and few shoe shop. Ramai juga orang kat situ, biaselah kan weekend. On the way nak pergi Parkson, nampak satu kedai ni nama dia Fullhouse. It's a cafe. The decoration is so beautiful, English style and they put a yellow mini cooper in front of the cafe. It's like the one at OU, near escalator. Kami sempat ambil gambar saje, tak de pun nak singgah makan sebab not sure if it's Halal or not. Maybe, one day if outing with my big boy I can as…

You've Been Promoted

Nak share good news for today with all readers. Hari ni, my big boy got promoted jadi person in charge to User Access group. Yay! Congratulations honey. Kalau dah jadi person in charge sure makin bertambah lagi keje kan. Lagipun my big boy bukan tak pernah buat. Before this keje kat Cyber company XXX tu pun jadi Mr. Superman lagi.. Just that my big boy dah lama sangat rehat from all this responsibilities, itu yang dia rasa agak keberatan sikit nak start all over.

In working world, everytime you show a bit more interest than anbody else, top management will look at you. Ini bukan kipas mengipas yeah, NO KISSING ASS! My big boy is not like that at all. He worked hard on his own with some help of course. My bog boybuat yang termampu dan terbaik untuk diri sendiri so that dia puas hati and of course untuk menaikkan nama team. And, as always no matter what you did bad or good, there's always price to pay. Sometimes you can even lose a friend!

Oh well, orang yang tak nak majukan diri tu t…

My Big Boy First Anniversary of Quit Smoking

Today 14th February is my big boy 1st anniversary of quit smoking. So proud of him. A big achievement, and from that day my big boy tak de hisap rokok langsung, not even a puff. Sememangnya satu kejayaan yang besar bagi my big boy sebab before this, dia memang banyak kali cuba untuk quit, tapi tak success. Godaan sangat kuat.

We were both happy with that, and of course especially my big boy. First, he is healthy. Kalau tanye every smokers, of course diorang akan cakap diorang risau dengan kesihatan diorang in future. But, what actually they do to keep healthy? Kadang-kadang, hanya tanam keazaman tidak cukup kuat untuk berhenti merokok. Memang susah nak berhenti, plus bukan boleh berhenti terus macam tu saje. Kene slowly. Kalau mengejut saje, mesti badan terkejut kan. Boleh menggigil badan. Merokok memang satu habit yang susah nak ditinggalkan! Bila berhenti merokok ni, dah tak ada bau BUSUK! Mulut pun wangi je kan, except if makan durian lah kan.. now we talk about smoking hehe. Your mo…

Oh Cactus

Actually not a huge fan of flowers or green plants. If ada tak apa, ada pun tak apa. Tapi, if ada tu tak tahu lah tahap rajin dengan malas nak menjaga tu macam mana kan. Selalunya, mula-mula dapat saje rajin, seminggu dua lepas tu, mati agaknya pokok tu.

Pokok kaktus yang dalam gambar tu, letak kat ofis sebelah CPU. Salesman pokok tu cakap, tak payah selalu bagi air or kena matahari. 3 hari lepas beli, baru jemur dia ngan bagi air. Beli 4 untuk RM10, worth it lah kan. Nak tunggu dia jadi besar macam yang diorang tunjuk. Nearly 2 years jugak salesman tu bagi tahu nak dapatkan besar macam periuk nasi. Hik hik.. tak tahu nak digambarkan besar mana. Nak menceriakan cubical, jadi letak lah pokok cactus tu kan. Nak letak orkid pun boleh, ada yang boleh hidup dalam aircond, baru je tahu hari tu. Tapi nanti, bos marah pulak cakap macam hutan ke kan.
Minat juga dengan orkid ni. Once, we have our own house i'll ask my big boy to buy. Letak kat laman rumah, mesti cantik macam rumah auntie seb…

Just Another Manic Monday

Yeah it's M-O-N-D-A-Y again. I think Monday is not everybody's favourite day of the week huh? We always hear Monday blues, manic Monday.. basically we hate Monday. Except if it's payday or public holiday.

Awal pagi my sis had called me saying that she wanted to borrow the car. And, I thought bulan depan based on her sms. Haihh.. Both cars now ada sikit masalah. Satu break tak makan, satu lagi starter nak kena tukar dengan road tax belum renew. At last, tak jadi balik sebab banyak masalah. Pity my sister.

As for me, macam biasa lah kan.. not enough sleep plus tired. Semalam pegi shopping with both my boys. Bought a suit for my small boy to wear on my wedding day. Oh he's so adorable and cute. My big boy cakap, rambut tu je tak cute. Hehe.. if small boy tak ada masalah nak gunting rambut, dah tentu makin cute. Ini belum masuk kedai dah menjerit sakan. Well, he had a bad experience when my mom trim his hair. Terkena sikit telinga dia, mesti lah menjerit kan.. sakit.

Hari ini…

Something Smelly and It Stinks

I just love the smell of fresh air early in the morning. It feels.. so FRESH! Bagus lah kan, starting a new day with fresh air. But, sometimes it's no longer fresh when you smell something that really STINKS! I mean PEOPLE.

I used public transport to go to work. And, memang boleh bayangkan lah kan sesak macam mana. Macam sardin. Ada satu hari tu, I was standing beside this one person. OMG! I think dia tak mandi agaknya. Eyuck! Terus amik minyak cap kapak sapu kat hidung. Nak gerak kiri kanan tak boleh sebab orang ramai. Lucky, he got off the next station. Pheww! Relief.

Petang nak balik pun sama. Lagi lah teruk, I know you can imagine and really feel. I think I'm going to spare a mask. The smell can make your face turned GREEN. Hehe.. Just like today, this one person wear a perfume that is so strong. Terus pening, rasa nak muntah pun ada juga. Ini kalau lalu, orang dah jauh tapi bau still ada all the way. Come on people, no need to spray the whole bottle to your body. Lama-lama …