Saturday, 20 February 2010

Tioman Island


Tetiba je kaki I terasa gatal nak main air laut kat Tioman. Haaa..kau dah nak dekat setahun tak jejak kaki ke situ. Kalau tidak, sebelum bulan 5 dah planning nak vacation, cuti-cuti malaysia gitu kan. Bulan 5 kat Malaysia ni dah macam summer time. Bulan 9 ke atas like winter.




Tengok gambar kat atas ni, memang sejuk je mata memandang. View is taken from Panuba Inn, one of the resort in Tioman. It has a private beach, tapi bukan luas sangat tempat dia macam Berjaya Tioman tu yang ada golf course lagi. Below view is taken from  the cafe. Nice isn't it??

Pulau Tioman ni memang umum tahu one of the best holiday destination in Malaysia. Tak kira, family yang ada anak-anak kecil, scuba-divers, or even honeymooners would love this island. Kat Tioman ni boleh scuba diving, round island trip, snorkeling, jungle trekking and spa pun ada. Tapi kalau suruh pegi jungle trekking lagi, no way Jose! Tak larat dah last year is enough. Dah lah pakai selipar je kan sebab tak ada planning nak junggle trekking pun. Memang memenatkan.

It's natural beauty is its biggest attraction. Walaupun tak banyak terumbu karang (coral), tapi air laut yang membiru memang mendamaikan! Ikan-ikan yang ada pun jinak. Nak tangkap bawa balik bagi my small boy, takut mati on the way balik KL je.. hehe. Better, beli ikan kat pet shop. Lagipun belum tentu I nak jaga ikan tu semua nanti, sebab tahap kerajinan hanya lah pada awal bila dapat je.

Ada banyak chalet pilihan kat Tioman ni. Salang, Panuba, Ayer Batang, Tekek, Lalang, Juara, Paya, Melina, Genting, Lanting, Nipah, Minang dan Mukut. You can go to the link provided http://www.tioman.com.my/

Tak tahu bila lagi boleh pegi Tioman. Rasanya untuk kali yang ketiga. Wowie! Redang dah pernah pegi. Tapi kalau pergi, tak nak dah duduk Panuba. Nak try chalet lain pula, tapi Berjaya and Japamala is out of the budget. Maybe I want to try Paya Beach in next holiday to Tioman. Just wait Tioman, i'll be back!!


Today's Outing: Sunway Pyramid

Hari ni teman my sis pegi cari barang-barang untuk wedding dia next month. We went to Sunway Pyramid. My mom and my youngest sister also joined in. Ajak my brother dia dilanda kemalasan pulak, tapi sempat lagi pesan McD. My small boy tak habis-habis hungry pepeyut (perut dalam bahasa dia) McD. All the way, asyik McD je dia sebut. Memang tensi mama dengar.




 
 
Nasib baik masa sampai tak de lama sangat nak cari parking. Terus pegi McD, nak bagi my small boy senyap. Kalau tidak, muka ketat je dia nanti plus buat perangai. We went to Jusco, Parkson and few shoe shop. Ramai juga orang kat situ, biaselah kan weekend. On the way nak pergi Parkson, nampak satu kedai ni nama dia Fullhouse. It's a cafe. The decoration is so beautiful, English style and they put a yellow mini cooper in front of the cafe. It's like the one at OU, near escalator. Kami sempat ambil gambar saje, tak de pun nak singgah makan sebab not sure if it's Halal or not. Maybe, one day if outing with my big boy I can ask.

After few hours there, we went back. All of us are exhausted! Even my small boy. Plus dia buat perangai juga sebab dia minta toys I tak bagi. Tak cukup RINGGIT, kena tunggu gaji lah kan.

At least, he got McD and KFC toys. Should keep him busy for next few days.

Thursday, 18 February 2010

You've Been Promoted

Nak share good news for today with all readers. Hari ni, my big boy got promoted jadi person in charge to User Access group. Yay! Congratulations honey. Kalau dah jadi person in charge sure makin bertambah lagi keje kan. Lagipun my big boy bukan tak pernah buat. Before this keje kat Cyber company XXX tu pun jadi Mr. Superman lagi.. Just that my big boy dah lama sangat rehat from all this responsibilities, itu yang dia rasa agak keberatan sikit nak start all over.

In working world, everytime you show a bit more interest than anbody else, top management will look at you. Ini bukan kipas mengipas yeah, NO KISSING ASS! My big boy is not like that at all. He worked hard on his own with some help of course. My bog boybuat yang termampu dan terbaik untuk diri sendiri so that dia puas hati and of course untuk menaikkan nama team. And, as always no matter what you did bad or good, there's always price to pay. Sometimes you can even lose a friend!

Oh well, orang yang tak nak majukan diri tu too bad if you didn't get what you want. Bak kata pepatah, peluang baik depan mata ambil saja. Orang lain tak nak, kita tunjukkan kemampuan diri dengan buat yang lebih baik daripada orang lain. At the end, we get what we want and we satisfied.

Sunday, 14 February 2010

My Big Boy First Anniversary of Quit Smoking

Today 14th February is my big boy 1st anniversary of quit smoking. So proud of him. A big achievement, and from that day my big boy tak de hisap rokok langsung, not even a puff. Sememangnya satu kejayaan yang besar bagi my big boy sebab before this, dia memang banyak kali cuba untuk quit, tapi tak success. Godaan sangat kuat.

We were both happy with that, and of course especially my big boy. First, he is healthy. Kalau tanye every smokers, of course diorang akan cakap diorang risau dengan kesihatan diorang in future. But, what actually they do to keep healthy? Kadang-kadang, hanya tanam keazaman tidak cukup kuat untuk berhenti merokok. Memang susah nak berhenti, plus bukan boleh berhenti terus macam tu saje. Kene slowly. Kalau mengejut saje, mesti badan terkejut kan. Boleh menggigil badan. Merokok memang satu habit yang susah nak ditinggalkan!
 
Bila berhenti merokok ni, dah tak ada bau BUSUK! Mulut pun wangi je kan, except if makan durian lah kan.. now we talk about smoking hehe. Your mouth is sexier and smells nice. Ke situ pulak I ni. But, it's true!

Basically, as far as I know, first you got to have a SERIOUS intention and willingness to change your habit. Jangan hangat-hangat tahi ayam saje. Then, cari satu tarikh yang korang rasa amat penting untuk diingati sempena tarikh korang quit. Contoh macam birthday ke, or wedding anniversary ke, so that date korang akan ada extra important things to remember.. it would be sweet!
Other than that, we as his partner kena SUPPORT dan tolong dia quit. Bukan setakat support nasihat saje. If you can help him by controlling his spending money to buy ciggie, or you have to hold his ciggie box also that would be helpful. Belikan kan dia hacks or chewing gum untuk dia kunyah sebagai ganti rokok. Or, for a start set a limit for him to smoke like 10 stick per day. After that, boleh kurangkan to 8 or 5 per day up to you. It worked that way for my big boy.
Lastly, bila korang dah decide nak quit smoking, bermakna korang quit dan tak de nak try or start smoking back!

Friday, 12 February 2010

Oh Cactus

 
 


Actually not a huge fan of flowers or green plants. If ada tak apa, ada pun tak apa. Tapi, if ada tu tak tahu lah tahap rajin dengan malas nak menjaga tu macam mana kan. Selalunya, mula-mula dapat saje rajin, seminggu dua lepas tu, mati agaknya pokok tu.

Pokok kaktus yang dalam gambar tu, letak kat ofis sebelah CPU. Salesman pokok tu cakap, tak payah selalu bagi air or kena matahari. 3 hari lepas beli, baru jemur dia ngan bagi air. Beli 4 untuk RM10, worth it lah kan. Nak tunggu dia jadi besar macam yang diorang tunjuk. Nearly 2 years jugak salesman tu bagi tahu nak dapatkan besar macam periuk nasi. Hik hik.. tak tahu nak digambarkan besar mana. Nak menceriakan cubical, jadi letak lah pokok cactus tu kan. Nak letak orkid pun boleh, ada yang boleh hidup dalam aircond, baru je tahu hari tu. Tapi nanti, bos marah pulak cakap macam hutan ke kan.

Minat juga dengan orkid ni. Once, we have our own house i'll ask my big boy to buy. Letak kat laman rumah, mesti cantik macam rumah auntie sebelah rumah sekarang ni. She's a huge fan of orchid. Cuma, kena pandai susun dan kemas dan definately jaga untuk bagi rumah nampak cantik dengan pokok bunga, if not sure orang cakap.. macam hutan belantara. Nanti nak tambah lagi koleksi pokok cactus ni. Soon, kalau rajin boleh beli orkid pulak.

Monday, 8 February 2010

Just Another Manic Monday

Yeah it's M-O-N-D-A-Y again. I think Monday is not everybody's favourite day of the week huh? We always hear Monday blues, manic Monday.. basically we hate Monday. Except if it's payday or public holiday.

Awal pagi my sis had called me saying that she wanted to borrow the car. And, I thought bulan depan based on her sms. Haihh.. Both cars now ada sikit masalah. Satu break tak makan, satu lagi starter nak kena tukar dengan road tax belum renew. At last, tak jadi balik sebab banyak masalah. Pity my sister.

As for me, macam biasa lah kan.. not enough sleep plus tired. Semalam pegi shopping with both my boys. Bought a suit for my small boy to wear on my wedding day. Oh he's so adorable and cute. My big boy cakap, rambut tu je tak cute. Hehe.. if small boy tak ada masalah nak gunting rambut, dah tentu makin cute. Ini belum masuk kedai dah menjerit sakan. Well, he had a bad experience when my mom trim his hair. Terkena sikit telinga dia, mesti lah menjerit kan.. sakit.

Hari ini pulak ada training SAP. Hopefully, me not falling asleep. Can't wait to go back and lay on the bed! 4 hours more to go.. caiyuk!

Wednesday, 3 February 2010

Something Smelly and It Stinks

I just love the smell of fresh air early in the morning. It feels.. so FRESH! Bagus lah kan, starting a new day with fresh air. But, sometimes it's no longer fresh when you smell something that really STINKS! I mean PEOPLE.

I used public transport to go to work. And, memang boleh bayangkan lah kan sesak macam mana. Macam sardin. Ada satu hari tu, I was standing beside this one person. OMG! I think dia tak mandi agaknya. Eyuck! Terus amik minyak cap kapak sapu kat hidung. Nak gerak kiri kanan tak boleh sebab orang ramai. Lucky, he got off the next station. Pheww! Relief.

Petang nak balik pun sama. Lagi lah teruk, I know you can imagine and really feel. I think I'm going to spare a mask. The smell can make your face turned GREEN. Hehe.. Just like today, this one person wear a perfume that is so strong. Terus pening, rasa nak muntah pun ada juga. Ini kalau lalu, orang dah jauh tapi bau still ada all the way. Come on people, no need to spray the whole bottle to your body. Lama-lama nanti tak jadi wangi, makin busuk bila campur bau peluh. Eyuck!