Sunday, 14 February 2010

My Big Boy First Anniversary of Quit Smoking

Today 14th February is my big boy 1st anniversary of quit smoking. So proud of him. A big achievement, and from that day my big boy tak de hisap rokok langsung, not even a puff. Sememangnya satu kejayaan yang besar bagi my big boy sebab before this, dia memang banyak kali cuba untuk quit, tapi tak success. Godaan sangat kuat.

We were both happy with that, and of course especially my big boy. First, he is healthy. Kalau tanye every smokers, of course diorang akan cakap diorang risau dengan kesihatan diorang in future. But, what actually they do to keep healthy? Kadang-kadang, hanya tanam keazaman tidak cukup kuat untuk berhenti merokok. Memang susah nak berhenti, plus bukan boleh berhenti terus macam tu saje. Kene slowly. Kalau mengejut saje, mesti badan terkejut kan. Boleh menggigil badan. Merokok memang satu habit yang susah nak ditinggalkan!
 
Bila berhenti merokok ni, dah tak ada bau BUSUK! Mulut pun wangi je kan, except if makan durian lah kan.. now we talk about smoking hehe. Your mouth is sexier and smells nice. Ke situ pulak I ni. But, it's true!

Basically, as far as I know, first you got to have a SERIOUS intention and willingness to change your habit. Jangan hangat-hangat tahi ayam saje. Then, cari satu tarikh yang korang rasa amat penting untuk diingati sempena tarikh korang quit. Contoh macam birthday ke, or wedding anniversary ke, so that date korang akan ada extra important things to remember.. it would be sweet!
Other than that, we as his partner kena SUPPORT dan tolong dia quit. Bukan setakat support nasihat saje. If you can help him by controlling his spending money to buy ciggie, or you have to hold his ciggie box also that would be helpful. Belikan kan dia hacks or chewing gum untuk dia kunyah sebagai ganti rokok. Or, for a start set a limit for him to smoke like 10 stick per day. After that, boleh kurangkan to 8 or 5 per day up to you. It worked that way for my big boy.
Lastly, bila korang dah decide nak quit smoking, bermakna korang quit dan tak de nak try or start smoking back!
Post a Comment