Saturday, 20 February 2010

Tioman Island


Tetiba je kaki I terasa gatal nak main air laut kat Tioman. Haaa..kau dah nak dekat setahun tak jejak kaki ke situ. Kalau tidak, sebelum bulan 5 dah planning nak vacation, cuti-cuti malaysia gitu kan. Bulan 5 kat Malaysia ni dah macam summer time. Bulan 9 ke atas like winter.




Tengok gambar kat atas ni, memang sejuk je mata memandang. View is taken from Panuba Inn, one of the resort in Tioman. It has a private beach, tapi bukan luas sangat tempat dia macam Berjaya Tioman tu yang ada golf course lagi. Below view is taken from  the cafe. Nice isn't it??

Pulau Tioman ni memang umum tahu one of the best holiday destination in Malaysia. Tak kira, family yang ada anak-anak kecil, scuba-divers, or even honeymooners would love this island. Kat Tioman ni boleh scuba diving, round island trip, snorkeling, jungle trekking and spa pun ada. Tapi kalau suruh pegi jungle trekking lagi, no way Jose! Tak larat dah last year is enough. Dah lah pakai selipar je kan sebab tak ada planning nak junggle trekking pun. Memang memenatkan.

It's natural beauty is its biggest attraction. Walaupun tak banyak terumbu karang (coral), tapi air laut yang membiru memang mendamaikan! Ikan-ikan yang ada pun jinak. Nak tangkap bawa balik bagi my small boy, takut mati on the way balik KL je.. hehe. Better, beli ikan kat pet shop. Lagipun belum tentu I nak jaga ikan tu semua nanti, sebab tahap kerajinan hanya lah pada awal bila dapat je.

Ada banyak chalet pilihan kat Tioman ni. Salang, Panuba, Ayer Batang, Tekek, Lalang, Juara, Paya, Melina, Genting, Lanting, Nipah, Minang dan Mukut. You can go to the link provided http://www.tioman.com.my/

Tak tahu bila lagi boleh pegi Tioman. Rasanya untuk kali yang ketiga. Wowie! Redang dah pernah pegi. Tapi kalau pergi, tak nak dah duduk Panuba. Nak try chalet lain pula, tapi Berjaya and Japamala is out of the budget. Maybe I want to try Paya Beach in next holiday to Tioman. Just wait Tioman, i'll be back!!


Post a Comment