Saturday, 17 April 2010

The Never Ending Housework

Woman especially those who known as MOTHER, MAMA, MUMMY or IBU has a never ending job that is not been paid. I mean paid with money. It is called HOUSEWORK.

Dua hari minggu ini I duduk rumah melayan kerenah my small boy and mengemas bilik yang rasanya dah lebih 2 minggu terbiar berhabuk merata-rata. Dengan rambut I yang gugur bersepah atas lantai, adoi malu kalau ada orang tengok hehe.. tapi pagi tadi tak pun bangun awal, pukul 10 baru bangun. Apa punya mama lah kan. My small boy understand, his mummy tired. Awal pagi masa dia bangun siap tanya "Mama tak keje ke? Mama cuti? I cakap, ya mama cuti." Then dia terus turun breakfast dengan nenek. See how sporting and understanding he is.

Lepas bangun mandi and breakfast, vacuum bilik sambil tunggu baju dibasuh oleh washing machine.. Then pukul 12 baru I sidai. Nasib baik my mother yang masak hari ini. If not sure kelam kabut. Itu lah salah satu untungnya tinggal dengan ibu bapa. Ada certain things yang ibu bapa kita masih boleh buat. Kalau nak harap I buat everyday all the housework, memang sampai tengah malam I bekerja. Dengan bangun awal pagi, balik dah gelap. Selalu lepas sampai rumah, makan mandi terus tidur. Memang tak sempat nak tengok tv atau surfing sekejap. Cuma kadang-kadang saja if not sleepy. Paling lewat I tidur pukul 10. My small boy memang alhamdulillah 9.30 malam dia dah sendiri pergi tidur tanpa dipaksa. Bagus dia berdisiplin sendiri, tak perlu mama dia membebel. Syukur dapat anak yang macam my small boy.

Kalau dah namanya weekend - Saturday and Sunday if tak keluar ke mana-mana memang petang is my nap time. So adios! Petang nanti nak kena sambung housework, melipat kain baju dan pastinya kalau tidak rajin hari ini, hari esok lepas pukul 7 baru iron baju.
Post a Comment