Friday, 2 April 2010

Working Mums or Stay At Home Mums

3 hari berturut-turut I have been working from home. Rasa seronok juga, tak perlu bangun awal pagi pukul 5 dan rushing kejar train awal pagi dan tak perlu pakai office attire hehe.. Dan yang penting dapat uruskan my small boy pergi dan balik tadika.

The most happiest person of course my small boy. He got to see his mommy 24 hours. Nasib baik dia faham dan tak berapa kacau sangat mama buat kerja. Ada lah juga few minutes tu dia datang merengek nak itu nak ini, bak kata my big boy.. nak acencen (attention). Since today is Friday and Norway is not working because of Easter and Good Friday, request pun tak banyak yang masuk. I sempat baca The Star Online. Ada satu bahagian tajuk Parenting yang memang I mesti baca. Terpandang tajuk yang menarik, Mums, stop feeling guilty about working or staying home.

3 years ago I was such a workaholic person. I worked following US time zone, and sometimes on weekends too. If you ask me if I care about my small boy, yes I do care. At that time he was about 3 years old. I was so lucky because I still have my parents to take care of him. Masa tu I rasa I perlu cari duit yang banyak untuk membesarkan my small boy, bagi dia semua yang dia perlu.

I don't want to always rely on someone else for everything and I have to work and get it on my own. It's not easy being a single parent especially single working Malay mother. Dalam culture orang Melayu selalu single mother tidak elok perangainya pada pandangan mata masyarakat. Well, I never care what other people say and I know what I'm doing.

Sekarang ni bila umur dah makin lanjut terasa penat sangat kerja. Ada juga niat nak berhenti kerja duduk rumah jaga my small boy. Tapi logiknya siapa yang nak bagi both of us makan minum pakai semua kan. Meaning to say, belum bersuami laaaa. My big boy cakap even though dah kahwin nanti, I kena kerja. Dia belum bersedia nak bagi I duduk rumah goyang kaki hik hik. Tapi nanti mungkin juga I akan bosan sebab dah pernah kerja then nak berhenti tak tahu nak buat apa pula kat rumah nanti.

Jadi di situ ada juga rasa bersalah, sebab bila kerja entah macam mana nanti rumahtangga. Penat di office 8-5, bila balik rumah kena buat kerja rumah lagi.. memasak, membasuh, mengemas etcs.. Hopefully my future hubby rajin membantu lah yea. Dalm artikel tu pun ada mentioned, stay at home mums is often misunderstood as someone yang tak boleh nak buat kerja selain kerja rumah, or much worse tak ada higher education. Sekarang ni dah zaman moden, mums yang duduk di rumah pun boleh buat duit dengan buat bisnes online. Boleh buat bakery, menjahit, jual tudung, baju ke kan.. macam-macam dah sekarang. And they still have time for their families. Oh how I wish I can do it also.

The article was right, all I have to do is be confident and trust that I what I have chosen for myself is also the best for my small boy.
Post a Comment