Tuesday, 10 August 2010

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan


Ramadhan kembali. Sekejap betul masa berlalu. Rasanya macam baru lepas berpuasa dan raya, dah nak puasa lagi hehe.. This is the last year, I will be celebrating ramadhan 'single'. Next year insyaAllah with my husband Mr. Fruitheart.

In facebook, it has been a trend your friends tagging you for cards, pictures, notes and videos. Due to the Ramadhan celebration which is going to be tomorrow 11th Aug, semua sibuk mengucapkan selamat. Sangat meriah. And later, hari raya card and duit raya secara virtual. Sampaikan boleh bagi RM100,000!! Hehe.. Ooh.. not to forget, virtual kuih raya.

Status update in facebook would be something like this:
Nak masak apa la berbuka puasa nanti? Berbuka dengan murtabak Hj. Amin, makan kurma saja untuk berbuka, solat terawikh, akan sambung facebook kemudian.. hehe.. and the list goes on. Yang menaip ini pun tidak terkecuali. Ada juga terfikir, nak masak apa. Tapi selalunya bukan masak pun, mak yang masak kan. Next year, have to do it by myself.. OK, enjoy the moment yeah Fara.

Lafaz niat puasa Ramadhan:

نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ أَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى


Niatnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

Doa berbuka puasa Ramadhan:

اللهم لك صمت وبك امنت وعلى رزقك أفطرت


Ya Allah, Aku telah berpuasa untuk Kau dan pada Kaulah aku mempercayai dan aku membuka puasa dengan apa yang Kau berikan

Last but not least, I would like to wish all my readers 'Selamat Berpuasa di Bulan Ramadhan' dan maafkan andai ada tersalah dan silap.

This has been the 'famous' pictures via email.. hehe
Post a Comment