Thursday, 2 September 2010

Zakat Fitrah

Zakat fitrah adalah zakat yang dikeluarkan khusus pada bulan Ramadhan atau paling lambat sebelum selesainya salat Idul Fitri. Setiap individu muslim yang berkemampuan wajib membayar zakat jenis ini.
(credit to http://id.wikipedia.org/wiki/Zakat_Fitrah)

Petang selama, lepas balik dari kerja.. singgah di bazaar Ramadhan Salak Tinggi. Memang tiap-tiap tahun orang yang sama akan duduk di booth zakat tu and tempat yang sama juga. Nasib baik tak ramai orang, so tak perlu beratur panjang macam orang beli murtabak.

Tahun ni, kena bayar zakat RM14. Satu untuk myself, and satu untuk my small man. Tak sampai 5 minit pun, dah selesai. Syukur alhamdulillah, tanggungjawab bayar zakat selesai.
Post a Comment