Monday, 28 March 2011

Story Of A Seven Year Old - Part V

Entri masih dalam BM.. About my funny and smart kiddo.

Cerita 1
Selalu kita memang akan nampak van atau motosikal tiga roda yang jual 'junk food' di luar pagar sekolah kan? OK, cikgu sekolah dah pesan kat semua budak diorang tak boleh beli. Dan, kiddo memang ada cakap kat kite orang yang cikgu akan suruh pengawas amik nama. So, one day I tanya lah dia ada baki tak duit belanja, dia cakap tak de.

Me: Syahmie ade balance duit belanje arini tak?
Syahmie: Tade mama. Syahmie beli keropok kat sekolah pagi.
Me: Eh, bukan cikgu cakap tak boleh beli ke?
Syahmie: Bukan, Syahmie beli kat Abg Zai. Die jual.
Me: Laa, beli kat Abg Zai pun luar sekolah jugak la. Nanti pengawas amik name.
Syahmie: Bukan laaa mama. Syahmie beli dalam bas Abg Zai, bukan luar sekolah.

Mr. Fruitheart: Hahahahahahaha!!

Patut tak I rase malu? Ugghh.. Kalau pegi mahkhamah I kalah kan? Huk huk.. Jadi, terime je lah jawapan selambe die.

Cerita 2
Boleh dikatakan tiap-tiap hari kiddo ade keje sekolah. Selalunye, Mr. Fruitheart yang akan monitor. Mase tengah buat keje sekolah BM, isi perkataan yang tertinggal. Ade beberapa gambar.

Syahmie: Daddy, ni gambar pumpkin. Dalam bahase melayu ape? Syahmie tak tahu la.
Daddy: Sayang, meh tengok anak awak ni (sambil gelak)

Kesimpulannye: Seimbangkan lah BM dan BI anak-anak anda.
Post a Comment