Tuesday, 4 October 2011

Down Memory Lane - PMR 1996

I just realized today, I took the exam 15 years ago. Tetibe rase tua pulak dah *blush* Sekarang ni tak rase malu nak bagi tahu result exam PMR, 4A 4B 1 C. Yang C tu Bahasa Arab. Hancur.

First day I was so nervous. BM paper OK. Nama je orang Melayu, tapi bile subjek Bahasa Melayu tak score macam BI. So one of my B's was BM. *double blush*. At that time I was in 3AG1, kira kelas pertama dalam kategori 3 Agama. Tapi dalam kelas, selalu dapat result akhir. What to do, kejutan budaya. Form 3 tu la, my father decided to move from Penang to Kedah and I hardly have friends. And have to adapt to new environment, new school, new teachers and new stuff. Tapi, syukur I still got what I aimed. 4A's. Sebab tahu kemampuan sendiri masa tu macam mana kan.

Masa hari ketiga, if not mistaken it was Pendidikan Islam paper. I didn't do my revision because I thought it was other subject. Haaa.. kelam kabut study last minit. 15 minit sebelum masuk dewan study depan surau. Sangat gelabah perempuan ni tau. Nasib baik tak fail. Tak ingat lah, last paper apa. Apa yang I ingat last day exam tu, terus balik rumah tidur. After that, I gave myself one week vacation from school. Suka hati je kan.

To those who taking PMR this year, GOOD LUCK and all the best! Tak payah la cari soalan bocor, bawa toyol kecik or simpan buku dalam toilet tu. Jangan meniru. Tu masa depan anda. Kalau dari kecik macam ni semua nak senang, everything must be feed to you, then susahlah. Sampai ke tua pun attitude macam tu. Usaha dengan sendiri adalah lebih berbaloi dan kepuasan maksima.


Image credit to cintasiparipari.blogspot
P/S: Kalau rase soalan tu tak boleh jawab, tinggalkan dulu. Jawab yang senang. Tapi kalau semua soalan pun tak tahu nak jawab apa.. tikam je.
Post a Comment