Tuesday, 15 January 2013

Cerita Mencari Lori Dan Temujanji

Entri dalam BM campur BI. I malas nak English sangat, nanti orang kata Melayu tak sedar diri. Gitu! Entri bahasa pasar pun boleh, oh suka hati lah nak kelaskan macam mana. Heh.

Kelam kabut. Itu lah yang dapat I simpulkan kasih sayang eh eh.. situasi yang kami hadapi sekarang. I have been searching and calling lorries for rent. Banyak kat Internet tu, tapi harus awas dengan tarikh iklan. Memang I akan cari tarikh paling latest. Date yang enam bulan sebelum tahun 2013 itu di kira fresh lagi.

Ada yang angkat dan bagi feedback on the spot. Ada yang I call banyak kali tak angkat, dan ada yang dah ditamatkan perkhidmatan. My budget is below RM500.
Soalan wajib yang ditanya:
Dari mana mahu ke mana?
Jenis rumah lama ke rumah baru?

Rumah Dua tingkat ke kondo tingkat 9.
Orang dengar memang akan, "Phewww! Tinggi tu Puan."
Mr. Fruitheart pulak cakap, bukannya diorang kene naik tangga. Of course we have lifts.

I dapat from this blogger, http://kasihaleeya.blogspot.sg/2012/10/lori-sewa-dan-kisah-pindah.html and I called the person who helped them moved their stuff to the new house. I must say, the person was friendly and he is very straight forward. The best part, 'Bila sebut nama Radhi tadi, ha kita bagi harga dia lah.' I was like ooooookaayyyy, I didn't know that person at all, but thank you anyway for giving us the member price. Lucky me! Hehe.

Dan seperti selalu, I will need two or three to get the best price. I tried to call this one Indian guy which my brother gave me, he didn't pick up his phone. Frustrated betul lah. My brother ada tanya dan dia cakap dalam RM300. Murah. Tapi belum confirm pun harga tu sebab I tak cakap tingkat 9 kan.

Not to forget quotations I sent to those company who did this professionally. They quoted me RM1000 - RM1200. OMG! Terus kene pangkah dengan Mr. Fruitheart. It's too expensive. Yes, I tahu diorang memang professional dan ada those terms and conditions what if this happen, that happen and so on. Tapi barang I sikit. Peti ais dan exercise bicycle Mr. Fruitheart yang paling berat. No sofa, katil king size atau kabinet semua tu. Patutnya lebih murah lah kan.. kan?



Rajin tau dia update iklan. Aah, I called him. He gave me RM250, lori 1 tan dengan 2 orang pekerja. I did told him the stuff yang kena angkat. Murah ok.

About the temujanji, I rasa I lah customer paling teruk kot. Asyik postponed date aje. :( The sofa that we ordered from Macy in October, which we told them to sent in Dec, now changed to January. Unify, bed + matress we changed the date once. Eh, not bad at all lah kan. Oh the bad one was Coway. The water filter, supposed to pay full no rental, now we changed plans. Ordered in October as well during the KLCC Home Dec, and now it's January. Postponed date twice! Teruknya you.

P/S: I have said this earlier, and will say it again today.. Pindah rumah adalah memenatkan! Packing and unpacking.
Post a Comment